Consult

Voor een behandeling bij de acupuncturist heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts.

Het stellen van de TCM diagnose

Om een effectief behandelplan samen te kunnen stellen, dient er eerst een diagnose gesteld te worden volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. Dit gebeurt middels een uitgebreid vraaggesprek, polsdiagnostiek en het bekijken van de tong. Aan de hand van de informatie die hieruit voort komt, wordt de (dis) balans in uw lichaam in kaart gebracht en wordt een behandelplan opgesteld.

Het vraaggesprek

Tijdens het eerste bezoek wordt u een groot aantal vragen gesteld over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid, zoals uw klachtengeschiedenis, eetpatroon, eetlust, stoelgang, transpireren, slaappatroon en bij vrouwen over de maandelijkse cyclus. U krijgt alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over al uw klachten (fysiek en mentaal), ook al lijken ze nog zo onbelangrijk. Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is er vaak een verband tussen de klachten, ook al lijken ze volgens onze Westerse Geneeswijze zo weinig met elkaar te maken.

De polsdiagnose

In de Chinese Geneeswijze onderscheidt men tenminste 28 verschillende polstypen. Men voelt naar spanning, diepte, breedte en de snelheid van uw polsen. Dit geeft informatie over de energetische balans in de 12 meridianen.

De tongdiagnose

Tijdens het consult wordt u gevraagd uw tong te laten zien. Gekeken wordt naar de kleur van uw tong, de vorm, beslag, kloofjes en de vochtigheid. De observatie van de tong geeft waardevolle informatie over de energie in het lichaam.

De vervolgbehandelingen

De vervolgbehandelingen beginnen steeds met een kort vraaggesprek en ook worden pols en tong weer nauwkeurig bekeken. Zo wordt elke behandeling aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor een bepaalde klacht.

Het aantal behandelingen dat u nodig heeft, is afhankelijk van de ernst van uw klacht en de snelheid waarmee uw lichaam reageert op de behandeling.

De klacht is vaak niet van de ene op de andere dag ontstaan. Zodoende zijn vaak 5 tot 10 behandelingen nodig om de balans te herstellen.