Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) en wordt al duizenden jaren toegepast. Het activeert het natuurlijk helend vermogen van de mens.

De TCG filosofie is gebaseerd op het begrip “QI” (spreek uit als tsji) wat levensenergie betekend. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van het energetische evenwicht van de mens. Deze verstoring kan zich op verschillende niveaus in de mens manifesteren. Dit komt tot uiting in meer of minder ernstige klachten. In die gevallen waar het lichaam niet in staat is het evenwicht zelfstandig te herstellen, kan Traditione Chinese Geneeswijze uitkomst bieden.

Acupunctuur beweegt de “QI”, door punten op de meridianen te manipuleren met acupunctuurnaalden. Door het zetten van dunne steriele naalden wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energie- huishouding te herstellen.

Lichamelijke en geestelijke klachten kunnen voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld. Acupunctuur beïnvloedt de energiestromen in het lichaam en zorgt dat het lichaam weer in balans komt. Acupuntuur zet de geest en lichaam aan zichzelf te genezen.

Ook in Nederland heeft acupunctuur een plek in de gezondheidszorg. Acupunctuur wordt dan ook steeds meer erkend als een belangrijke aanvulling op de reguliere geneeskunde. Van de behandeling is geen nadelig effect of bijwerking te verwachten op het ziekte proces.

Bekijk hier waarbij acupunctuur kan helpen.