Moxa
Moxibustie, ook wel moxatherapie of moxabranden, is een begrip uit de acupunctuur.
Moxa is een andere naam voor bijvoetskruid (aremisia vulgaris) en wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. Dit kan door een beetje van dit kruid op de naald te bevestigen en te laten smeulen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren.
Naast losse moxa kan ook een moxastick kan worden gebruikt. Deze kan het beste worden vergeleken met een soort kruidensigaar. Deze stick kan eventueel ook thuis worden gebruikt.
Moxa wordt met name gebruikt op plaatsen waar de energiestroom heel zwak is. Stimulatie met behulp van naalden is dan vaak niet voldoende. Maar ook in die gevallen waar bepaalde punten juist erg gevoelig zijn of als er punten zijn die niet geprikt kunnen of mogen worden, biedt moxa een uitkomst.
Er is nog een heel belangrijke reden om moxa-behandelingen te starten: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dat dit het meest succesvol is tussen de 33ste en 36ste zwangerschapsweek.